In dit artikel neem ik je mee door zeven mogelijke oorzaken van vermoeidheid. Hoewel deze lijst niet allesomvattend is, zijn dit wel veelvoorkomende oorzaken die ik regelmatig tegenkom in de praktijk.
Oorzaak 1: Verhoogd serotoninegehalte
Bij chronische vermoeidheid zien we vaak een verhoogd serotoninegehalte. Serotonine is een hormoon dat onder andere het dag- en nachtritme reguleert. Een verhoogd niveau kan leiden tot nervositeit, verwardheid en concentratiestoornissen. Vooral 's ochtends kan het moeilijk zijn om op te staan bij chronische vermoeidheid. Vrouwen produceren namelijk 's ochtends 50% minder serotonine dan mannen. Het is daarom vooral voor vrouwen belangrijk om de dag te beginnen met een goed ontbijt en wat lichte lichaamsbeweging, zelfs als je vermoeid wakker wordt. Daarnaast is het cruciaal om je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden, aangezien serotonine mee fluctueert met deze spiegel. Dit verklaart waarom je je tijdelijk beter kunt voelen na het eten van suiker of geraffineerde koolhydraten.
Oorzaak 2: Laag cortisolgehalte
Laten we nog even bij de hormonen blijven, specifiek bij cortisol. Dit hormoon fungeert onder andere als ontstekingsremmer in ons lichaam en is daarom van groot belang. Een te laag cortisolgehalte maakt je gevoeliger voor stress, wat kan resulteren in vermoeidheid en een verlangen naar koolhydraten.
Oorzaak 3: Chronische stress
Bij oorzaak 2 hebben we al gesproken over stress. Het zal waarschijnlijk geen verrassing zijn dat chronische vermoeidheid kan ontstaan door aanhoudende stress. We maken allemaal wel eens mee dat we oververmoeid zijn na een stressvolle periode. Echter, wanneer je te maken hebt met chronische stress, zoals voortdurende voedingsstress, kan dit leiden tot aanhoudende vermoeidheid. Gezien vanuit het perspectief van je lichaam is dit logisch. Door de stressreactie moet er adrenaline worden aangemaakt, wat veel vraagt van je lichaam, met name aan magnesium en de vitaminen B6, B11 en B12. Bij veel stress kan er dan ook een tekort aan deze stoffen ontstaan. Er zijn voedingsmiddelen die exorfinen bevatten, wat tijdelijk een stressverlagend effect kan hebben. Kaas is hiervan een voorbeeld. Dit verklaart waarom je je even beter kunt voelen na het eten van bijvoorbeeld kaas.
Oorzaak 4: Candida Schimmel
De candidaschimmel is van nature aanwezig in ons lichaam en vormt samen met bacteriën een biologisch evenwicht. Het kan echter gebeuren dat de balans doorslaat richting de schimmel, wat kan leiden tot een infectie. Een van de symptomen van een Candida infectie is chronische vermoeidheid, evenals een sterk verlangen naar zoetigheid. De schimmel gedijt namelijk goed op suikers, geraffineerde koolhydraten en mais.
Oorzaak 5: Traagwerkende schildklier
Vermoeidheid komt ook vaak voor bij een traagwerkende schildklier. Een trage schildklier kan veroorzaakt worden door een hormonale disbalans, welke op zijn beurt kan ontstaan door overmatig gebruik van geraffineerde koolhydraten en stress. Hierdoor moet het lichaam extra insuline en cortisol aanmaken. Door het lage cortisolgehalte voel je je oververmoeid.
Oorzaak 6: Tekort aan aminozuur Carnitine
Bij chronische vermoeidheid is er vaak sprake van een tekort aan het aminozuur Carnitine. Dit tekort kan ontstaan door beschadiging van de darmwand. Bakkergist is vaak een veroorzaker van deze beschadigingen, omdat het een sterk antigeen is. Zuurdesembrood lijkt een oplossing, maar wees voorzichtig, omdat vaak een mix van zuurdesem en bakkersgist wordt gebruikt. Maak het brood zelf of vraag goed na of er echt alleen zuurdesem in het brood zit. Bij een goede bakker is dit vaak wel het geval.
Oorzaak 7: Giftige stoffen
Vitamine B is essentieel voor het ontgiftingsproces in onze lever. Wanneer we te veel suikers, geraffineerde producten en eiwitten consumeren, heeft het lichaam extra vitamine B nodig om dit te verwerken. Ervaar je veel stress? Ook dit vergt veel vitamine B. Als onze lever dit niet meer kan gebruiken voor het ontgiftingsproces, zul je vermoeidheid ervaren. Dit vormt een vicieuze cirkel, want door vermoeidheid heb je waarschijnlijk ook meer zin in suikers, geraffineerde producten of ervaar je juist meer stress.
Langdurige klachten van oververmoeidheid
Klachten van oververmoeidheid kunnen vaak lang aanhouden omdat het vaak een zoektocht is naar de oorzaak. Toch is het de moeite waard om te onderzoeken
waar jouw klachten van oververmoeidheid vandaan komen, het geeft je inzicht in de eerste stappen die je kunt zetten. In de eerder genoemde oorzaken zie je wellicht al enkele
overeenkomsten. Veel van de veroorzakers zijn suikers, geraffineerde koolhydraten en (voedings)stress.
Het herstel van oververmoeidheid gebeurt niet in één dag, maar gaat stapje voor stapje. Je hoeft dit niet alleen te doen; Hello2Life heeft een uniek stappenplan ontwikkeld om je
hierbij te begeleiden. Het is een boeiende reis naar een gezond en gelukkig leven.
Ben jij klaar met altijd maar vermoeid zijn?
Wil je de eerste stap zetten van vermoeidheid naar een energiek leven? Vraag hier dan gratis de eerste stap van het unieke Hello2Life stappenplan aan. Dit is een essentiële eerste stap op weg naar herstel.